1. april 2017

Assens Kommune har søgt Indenrigsministeriet om midlertidig navneforandring.

aprilsnarBeslutningen kommer, efter at et begejstret publikum den 14. marts oplevede gallapremieren på Casper Christensens og Frank Hvams nye film Dan Dream, som lige har haft danmarkspremiere. Optagelserne er for en stor del foregået i Assens, der i filmen bærer navnet Bjerringsund – og det er netop det navn, man nu gerne vil have lov til at bruge for en periode på foreløbig et år.

Dan Dream udspiller sig i 1983, hvor en flok iværksættere sætter sig for at udvikle en elbil. For at få gode rammer om deres projekt, flytter de fra hovedstaden til den fynske provinsby Bjerringsund, hvor borgmesteren tager imod dem med åbne arme.

bjerringsund videoHør også Borgemesteren og Erhvervs- og turistchefen forklare baggrunden for navneskiftet i denne video.

Det var netop den imødekommende attitude hos borgmesteren i filmen, der fik Assens´ borgmester Søren Steen Andersen på den tanke, at det kunne være et frisk pust i Assens Kommunes markedsføringsstrategi, hvis Assens for en periode skiftede navn til Bjerringsund. ”På den måde signalerer vi åbenhed over for nytænkende projekter og utraditionelle initiativer,” udtaler Søren Steen Andersen. ”Det passer perfekt med Assens Kommunes Vision 2018, ”Vilje til vækst”, hvor det at skabe gode rammer for erhvervsudviklingen spiller en central rolle.”

Man kunne indvende, at filmens borgmester ikke ligefrem er nogen perfekt rollemodel. Til det siger Søren Steen Andersen: ”Det er klart, at borgmesteren i filmen ikke er noget eksempel til efterfølgelse. Han er korrupt og selvoptaget, han slår sin kone, og han er i det hele taget ikke videre sympatisk. Alligevel er der noget grundlæggende rigtigt i hans attitude: Han tager imod fremskridtet og udviklingen med åbne arme og giver faktisk også de excentriske iværksættere nogle gode råd, der hjælper dem til at blive mere jordnære og komme i kontakt med den lokale befolkning. For eksempel råder han dem til, da de holder åbent hus, at servere pølser og fadøl i stedet for østers og champagne.”

I Udvikling Assens er erhvervs- og turismechef Kristine Lyngbo stærkt begejstret for initiativet. ”Navneskiftet er et kæmpe skridt i retning af at få udnyttet det potentiale, der ligger i Assens Kommune som mål for filmturisme. Filmen viser fantastiske billeder af både Assens by og det omkringliggende landskab, eksempelvis dæmningen til Helnæs. Gennem navneskiftet får vi på en enkel og effektiv måde gjort opmærksom på, at disse steder faktisk ligger i Assens Kommune. Det kalder jeg god branding!”

Assens Kommune er netop indtrådt som fuldgyldigt medlem i kredsen af ejerkommuner bag FilmFyn. Og FilmFyns direktør Bo Damgaard glæder sig også i høj grad over Assens Kommunes tiltag. ”Det er rart at se, at kommunen med det samme har fået øje på de gode muligheder, der ligger i branding gennem FilmFyns projekter,” siger Bo Damgaard. ”En af FilmFyns målsætninger er at være med til at stimulere udviklingen i lokalområderne og skabe omsætning og arbejdspladser. Den målsætning kan Assens’ navneforandring i høj grad være med til at fremme Og så sker det på en forfriskende utraditionel og humoristisk måde.”

I Assens Kommune har man selvfølgelig overvejet, om det trods alt ikke var for drastisk sådan at skifte et gammelt, prøvet bynavn ud, selv om det kun er for et afgrænset tidsrum. Men efter en research fandt man ud af, at fænomenet faktisk slet ikke er ukendt ude i den store verden og har en relativt lang historie. For eksempel skiftede Hot Springs, New Mexico, allerede i 1950 navn til Truth or Consequences, med det formål at vinde en radiokonkurrence. Et andet eksempel er Wolfsburg, der i 2003 midlertidigt skiftede navn til Golfsburg, i forbindelse med at man introducerede en ny model af VW Golf. Og herhjemme er det såmænd ikke længere siden end 2010, at Århus helt permanent skiftede navn til Aarhus, ligeledes af brandingmæssige årsager.

Assens Kommune har i øvrigt for længst sikret sig domænenavnet www.bjerringsund.dk, ligesom man har igangsat produktion af nye byskilte. ”Det kan måske virke forhastet, i betragtning af at vi stadig venter på ministeriets godkendelse,” siger Søren Steen Andersen. ”Men vores holdning er, at der skal smedes, mens jernet er varmt. Det er nu, filmen er i biograferne – så vi vil gerne kunne byde turisterne velkommen til Bjerringsund, når turistsæsonen om kort tid sætter ind.”

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få information om arrangementer, støttemuligheder og meget andet.
Please wait