af Kristine Lawaetz Lyngbo, direktør Udvikling Assens

For et par uger siden blev jeg ringet op af en af vores medlemsvirksomheder. Han havde fundet en artikel i Fyens Stiftstidende om sin virksomheds regnskab men havde på intet tidspunkt talt med en journalist. Det viste sig, at artiklen var lavet af Fyens Stiftstidendes nye opfindelse på erhvervsområdet - artikelrobotten. 

Anders var gal, for han syntes ikke, artiklen gav et retvisende billede af virksomhedens økonomi, og jeg var enig med ham. Efter aftale skrev jeg derfor til redaktøren, at jeg umiddelbart havde svært ved at se den journalistiske vinkel på artiklen, og jeg ikke umiddelbart kunne finde ræsonnementet i de redaktionelle valg. Og så inviterede jeg mig selv til kaffe på redaktionen for at diskutere sagen - eller rettere sagerne, for der har været flere vestfynske virksomheder gennem robotten siden.

Forleden var jeg så til et langt frokostmøde på Fyens Stiftstidende om deres brug af den nye analyserobot. De stillede i stærkeste opstilling med chefredaktør Poul Kjærgaard, vores lokalredaktør Nina Vibe Petersen og deres analyseredaktør Claes Sender Holtzmann.

De fortalte, at de var glade for vores input, som kom midt i en større proces med at opprioritere erhvervsstoffet og finde niveau og form for brug af den der analyserobot, som stadig er under udvikling.

Grundlæggende var og er jeg selvfølgelig enig med dem i, at det er en god idé at opprioritere erhvervsstoffet. Jeg kvitterede for, at de har haft gode artikler på det seneste - f.eks. dem om Scan i sidste uge, som jeg faktisk synes var en sober behandling af en for virksomheden og medarbejderne på alle måder trist historie.

Vi var også enige om, at en robot kan være en ok måde at finde og formidle helt faktuelle oplysninger fra et regnskab - eller resultater fra en fodboldkamp for den sags skyld. På erhvervsområdet vil de videreudvikle, så robotten bliver bedre til at perspektivere det enkelte regnskab med flere historiske tal (flere år tilbage) og med mere sammenligning til f.eks. resten af branchen. Så giver det noget mere mening. Og så vil de luge tillægsordene i robotartiklerne ud og afholde sig fra at skrive, om noget er godt eller skidt etc. For det er et fortolkningsspørgsmål, der kræver mere end en robot. Alt det var vi enige om.

Så langt, så godt... For her holdt enigheden op. Jeg er grundlæggende uenig med dem om, hvorvidt sådan nogle robothistorier kan stå alene i avisen (eller i netudgaven) uden journalistisk arbejde ved siden af - i det mindste i form af en snak med ejeren/direktøren af virksomheden. Jeg mener ikke, at det giver nogen form for mening eller værdi for læseren, men det fastholder de. Så det snakkede vi en del om...

Jeg tror ikke, vi kommer længere lige nu, men vi har aftalt, at jeg holder øje med dem og deres robot-historier i den kommende tid. Og så har vi aftalt, at chefredaktør Poul Kjærgaard kommer og holde oplæg om emnet på vores generalforsamling den 30. april 2019. Der håber jeg at se rigtigt mange af vores medlemsvirksomheder.

Nyhedsbrev