Månedens bæredygtige virksomhed

mbv pokal

Hver måned præsenterer vi Månedens bæredygtige virksomhed, hvor vi sætter spot på en af vores mange spændende medlemsvirksomheder, som gør en særlig indsats for bæredygtighed.

Der er ikke specielle rammer eller krav, men hvis du eller en kollegavirksomhed har en særlig indsats, et nyt produkt, et bæredygtigt arrangement eller noget helt fjerde, vil vi meget gerne fortælle om det. Vi ved meget men ikke alt - så giv Kristine et ring på telefon 2490 8720 eller send en mail på kly@udviklingassens.dk, hvis du gerne vil indstille en virksomhed, eller hvis vi skal rette blikket mod din virksomhed.

Udvikling Assens har tidligere kåret følgende virksomheder som Månedens bæredygtige virksomhed:

 

 

mv2022januar

 

 ”Kæmpe ordre på flydende bus er i hus: Assens Skibsværft skal bygge hybridfærge til Grønland”… Det var en af de rigtigt gode nyhedsoverskrifter lige inden nytår.

 Rederiet Disko Line har valgt en teknologisk grøn løsning og bestilt en hybridfærge med plads til 113 passagerer fremfor en færge med traditionel fremdrift. Rederiet ser det som en miljøvenlig investering i fremtiden, fordi Grønland for nylig har ratificeret Paris-aftalen, der skal rykke landet hen mod et klimaneutralt samfund.

Vi bør alle være stolte af, at vi netop her på Vestfyn har et skibsværft med de nødvendige kompetencer til at løfte sådan en opgave.
Vi udnævner på den baggrund Assens Skibsværft til Månedens bæredygtige virksomhed i januar 2022.

Og i øvrigt – hvis du vil udvikle din virksomhed i en mere grøn retning, kunne du måske have gavn af støtte fra programmet SMV:Grøn. Der er muligheder for hjælp og en økonomisk saltvandsindsprøjtning –  både hvis din virksomhed er nybegynder, og hvis I allerede er i gang med den grønne omstilling. Læs mere om SMV:Grøn her

 

 

4samlet

 

 

Som I måske har opdaget, gør vi en del ud af bæredygtighed i Udvikling Assens. Det er vores opfattelse, at alle virksomheder oplever eller inden for den nærmeste fremtid vil opleve, at kunder, medarbejdere og øvrige samarbejdspartnere efterspørger stillingtagen og valg på det her område. Og vi tror, at der både er penge at spare ved for eksempel at bruge mindre energi og penge at tjene ved at tiltrække nye kunder og medarbejdere ved at have en klar bæredygtig profil.
 
Derfor italesætter vi bæredygtighed til vores medlemsarrangementer og i vores netværk. Og vi gør meget ud af at finde kurser og projekter, hvor I kan få inspiration og viden.

En stribe af vores virksomheder har valgt at deltage i kursusforløbet ”Forretning for fremtiden - fokus på bæredygtighed”. Kurset er for virksomheder med en grøn forretningsidé, som de ønsker at gøre til god forretning. De får værktøjer til at udvikle og styrke forretningsmodellen, så de kan skabe en bæredygtig virksomhed eller projekt – også når det gælder økonomien.

Tillykke til Kammas KantineHelnæs Mølle - Outdoor Life & FeriehuseAmpera og Terrariet i Vissenbjerg, som er Månedens bæredygtige virksomheder i Udvikling Assens. I ønsker at arbejde henimod en forretningsmodel baseret på bæredygtige principper, og vi glæder os til at følge med på jeres bæredygtige rejse.

 

mv 2021 november

 

Der er gang i byggeriet – i den grad. Vores medlemsvirksomheder i byggebranchen har mere end almindeligt travlt, og i den situation kan det være svært at se ud over driften i dagligdagen. Men stigende krav til bæredygtighed i byggeprojekter og efterspørgsel på grønne løsninger kræver ny viden, og tre af vores lokale virksomheder har valgt at fokusere og prioritere og sætte tid og ressourcer af til kompetenceudvikling. 

Vestfyns TømrerforretningAssens Murer- og Entreprenørforretning og Myllerup Entreprenør har via Udvikling Assens hver fået 100.000 kr. i støtte fra programmet Klar til Bæredygtigt Byggeri. Pengene går til kurser og konsulentydelser. Projektet starter den 30. november og løber hen over det næste halve år.

Læs mere om projektet her

Tillykke til de tre virksomheder, som er Månedens bæredygtige virksomheder i Udvikling Assens. Det er godt gået, at I satser på bæredygtighed og på at sikre jeres fremtidige position i markedet, samtidigt med at I løber rigtigt stærkt i hverdagen. 

Vi glæder os til at følge med på jeres bæredygtige rejse.

 

erhvervspark assens2

 

”Vi tænker på miljøet”, skriver Erhvervspark Assens på deres hjemmeside. De har fået hjælp af en energirådgiver og har omlagt 100% af deres el-indkøb til vedvarende og CO2-neutral energi fra danske vindmøller. Energiforbruget er et godt og konkret sted at tage fat, og vi udnævner derfor Erhvervspark Assens til Månedens bæredygtige virksomhed i september 2021.

Næste skridt kunne være en indsats for at nedbringe energiforbruget og dermed -omkostningerne. En reduktion af virksomhedens totale energiomkostninger er ikke kun økonomisk fornuft, det er også godt for miljøet – en bæredygtig virksomhed agerer ansvarsfuldt over for både klimaet og sig selv.

 

mv maj2021 banner

 

Hvordan bliver du bedre for verden?

Bæredygtighed handler om meget andet end CO2-besparelser. Både social og økonomisk bæredygtighed er en del af FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som frem til 2030 sætter kurs mod en mere bæredygtig udvikling.
 
Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN's 193 medlemslande til at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Verdensmålene viser os, at social, økonomisk og miljømæssig udvikling og vækst er tæt forbundne, og at det kræver en integreret og fælles indsats af os alle sammen at opnå holdbare udviklingsresultater.
 
Det kan lyde stort og svært at få hold på i hverdagen, men ingen er for små til at gøre en forskel, og som ejer og leder kan du gøre en forskel for mange mennesker.
 
Metalpres Haarby har valgt at sætte fokus på Verdensmål nr. 5, der handler om ligestilling mellem kønnene. De har skrevet under på DI's "Gender Diversity Pledge" og lægger stærkt fra land med 50 % kvinder i både bestyrelse og topledelse og med ansættelsen af en kvindelig lærling.
 
For Fipros i Ebberup er Verdensmål nr. 4 om kvalitetsuddannelse og nr. 8 om anstændige job og økonomisk vækst i centrum. Udviklingen af medarbejdernes kompetencer er helt afgørende. Virksomheden har et tæt samarbejde med VUC FYN om FVU-undervisning og blev i denne måned kåret som årets virksomhed dér.
 
På den baggrund udnævner vi Metalpres Haarby A/S og Fipros A/S  til Månedens bæredygtige virksomheder i maj 2021.

montana 1140

 

Man kan starte i det små og se på mulighederne for bedre affaldssortering og genanvendelse af papir og pap – det har vi gjort i Udvikling Assens' sekretariat.

Man kan også gå all in på at nedbringe energiforbrug og den negative miljøpåvirkning i produktionen – og det har Montana i Haarby gjort: 

 

  • Varmeforbrug i kWh er reduceret med 36 %
  • Elforbruget er total reduceret med 6,2 %
  • Overgang til fjernvarme med væsentlig reduceret CO2-udledning 
  • Udvidelse af EU’s ”Blomsten” med flere produkter 
  • Ny miljøgodkendelse af fabrikken
  • Projekt vedr. inddampning af spildevand er godkendt og påbegyndt mhp vandbesparelser og mindre farligt affald.

Men bæredygtighed handler ikke kun om miljø. Montana har også fokus på den sociale bæredygtighed med blik for medarbejdernes trivsel. Virksomheden deltager i Projekt ”Aktiv arbejdsplads” i samarbejde med Trygfonden og Dansk Firmaidræt. Fraværsprocenten blandt medarbejderne er kun på 3 %, og der har været 0 arbejdsulykker med fravær i 2020.
 
På den baggrund udnævner vi med et stort smil Montana Furniture til Månedens bæredygtige virksomhed i april 2021.

 

Bæredygtighed...

Kurser og arrangementer

20. januar 2022:
Forretningsudvikling for iværksættere

25. januar 2022:
Vil du styrke det personlige salg i butikken?

Se alle arrangementer her...

Find datoer og mere information om vores STARTUP-info og tema-workshops for iværksættere her:

Se iværksætter-kalenderen her